wp32ccfba7.png
wp4fef768e.png
wpa099d6b7.png
wpf066b54d.png
wpf16676d3.png
wpac04df21.png
wp1d04a34a.png
wp78aa169e.png
wpb0cdf6ad.png
wp9def4ee2.png
Uit “ Het Nieuwsblad” van 18 april 2009


Volksfiguren komen tot leven


ASSE - Bij heemkring Ascania in Asse verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling over kunstschilder Karel de Bauw een boek waarin diens legendarische 'Koppen'-reeks voor het eerst wordt gebundeld.
Elk dorp heeft - of had - zijn volkstypes, zijn 'koppen'. In veel dorpen zijn de namen al tientallen jaren begraven en vergeten omdat nooit iemand de moeite nam de verhalen op te schrijven en te bewaren voor de volgende generaties. Asse is daarin gelukkig een grote uitzondering. Zo verscheen tussen 1958 en 1991 in het driemaandelijkse tijdschrift Ascania een waardevolle verzameling portretten over rasechte Assese volksfiguren. Belangrijkste auteur van die volkse portretten was de Assese kunstschilder Karel de Bauw (1909-2002), stichter en eerste voorzitter van de (intussen enige Koninklijke) heemkring Ascania.

'Karel kende al die folkloristische figuren van op de eerste rij', getuigt huidig Ascania-voorzitter Flor De Smedt. 'Hij voelde zich enorm tot hen aangetrokken. Ze stonden talloze keren model voor hem. Hij praatte vele uren met hen, hij kende hun nukken en hun goede kanten.'

Namen als Zjorsken den bedelaar, Manke Fiel, Bert en Sjat, Pië Klaus, Jef Kabal, Baaïl, Fong van Tieres of De Vos van de Kalle werden mede daardoor legendarisch. Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Karel de Bauw vindt van 8 tot 17mei in het Oud Gasthuis in Asse een grote retrospectieve tentoonstelling plaats, samengesteld door zijn zoon Jan.

Tentoonstellingen over Karel de Bauw zijn een zeldzaamheid omdat haast al zijn 2.600 werken in privé-bezit zijn en weinig werk opduikt op veilingen. Ook zijn bekende 'koppen' krijgen in het Oud Gasthuis een plekje.